Den Rumænske virkelighed

Posted on

1/3 af Københavns hjemløse kommer fra Rumænien, halvdelen af disse er ‘almindelige’ rumænere, den anden halvdel er romaer!” sagde præsten. Jeg sidder til foredrag om “Kirken i soveposen” i Bavnehøj Kirke, som en del af min research inden jeg graver mig dybere ned i hjemløsemiljøet. Korshærspræst Birgitte Jeppesen fortæller mere om disse udenlandske hjemløses udfordringer fx “Du kan få gibs på, hvis du brækker en arm, men du kan ikke få gibsen af, for det kræver et gult sygesikringskort og det kan du kun få, hvis du har fast adresse” – dette får mig til at tænke: “Måske skal jeg slet ikke lave noget om de Københavnske hjemløse nu, måske skal jeg snarere se, hvor nogle af disse kommer fra og måske bedre forstå, hvorfor de er hjemløse her fremfor, at være i deres hjemland.

7 måneder senere står jeg i Lugoj i Rumænien, ansigt til ansigt med fattige familier og børnehjemsbørn – ansigt til ansigt med noget, der på overfladen ser ganske normalt og almindeligt ud, men bare ikke er det. Fabriksarbejdere der ikke tjener mere end til huslejen og lidt mad, fattige familier der har endnu mindre og børnehjemsbørn der er blevet efterladt og kæmper med social udstødelse og dét (åbenbart) at være uønsket.

Jeg mødes med den frivillige organisation “Rumæniens Projektet af 1992” (RP92), følger deres arbejde og ser det positive impact deres arbejde gør ……. og at hjælpen kommer frem til værdigt trængende.

Endnu en gang skal jeg kæmpe mod mig selv, endnu en gang skal jeg prøve at forstå, hvorfor jeg reagerer som jeg gør og prøve, i situationen, at overkomme dette og komme videre i min færd.

Fotoforedraget indeholder udover fortællingen om de fattige familier og de overgivne eller efterladt børnehjemsbørn også fortællingen om Gheorghita, en rumæner i Danmark, som jeg møder en sen eftermiddag i Smørum, information om Rumænien som rejsedestination og om de personlige udfordringer man møder, når man rejser alene og er en bekymretype, som helst vil have styr på det dele 🙂

 

Alt i alt, en personlig rejsefortælling masser af fantastiske billeder.

 

Læs mere om fotoforedraget her: https://daneontour.dk/foredrag/den-rumaenske-virkelighed/

Læs mere om foredragsholderen her: https://daneontour.dk/om/

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.