Fra kultur til katastrofe

Posted on

“Der er helt stille i marskområdet. Jeg står og kigger på en for mig stor fiskekutter, den ligger lidt på sned, nærmest som en stor strandet hval. Det er tsunamien som har presset den 600 meter ind i landet. Jeg står i det lukkede område ved Fukushimaværket, mere præcist 600 meter vest for havnen i Ukedo i Fukushima præfekturet i japan. De sidste timer har jeg gået gennem forladte byer, besøgt forladte huse rystet skæve af jordskælv, set hvordan japanske arbejdere prøver at fjerne den forurenede jord. Her er stille, mægtig mægtig stille, kun kragerne larmer og ekkoet af deres skrig kan høres over hele den tomme by. Her er så smukt og fint i de tomme byer, så ordenligt, så varmt …… og så tomt. Folk som boede her blev ikke evakueret, de blev bortvist. Søg mod Fukushima var beskeden, men ingen hjælp, ingen transport, bare en besked om, at forlade området.”

 

 

Japan er et fantastisk rejseland, der er super flot kultur, lækker mad, sikkert OG tog til tiden. I dette foredrag hører man både om det sikre flotte japan, med alle dets mange muligheder for besøgende, man hører også om min tur ud i det ukendte, besøget ved Fukushima, besøget og samtalerne hos nogle af de evakuerede, alt i alt et fotofordrag som bevæger sig “Fra kultur til katastrofe”.

Modsat mine tidligere ture skulle det vise sig, at jeg på denne tur af en eller anden grund blev mere eksplorativ og opsøgende i forhold til fremmede, et markant udvikling siden min første tur i 2011 til Chernobyl i Ukraine.

En meget personlig rejsefortælling masser af fantastiske billeder.

Læs mere om fotoforedraget her: https://daneontour.dk/foredrag/fra-kultur-til-katastrofe/

Læs mere om foredragsholderen her: https://daneontour.dk/om/

 

Fra Kultur til Katastrofe

Fra Kultur til Katastrofe

Man siger, at et billede siger mere end 1000 ord – hvor meget mere siger en filmstump så?

Baggrund:

Da jeg besøgte Chernobyl i 2011 var ulykken på Fukushima Daiichi værket i Japan på sit højeste. I årene herefter holdt jeg mig løbende orienteret om nyt derudefra, men der kom ikke mange opløftende nyheder. I takt med at informationsmassen i Danmark faldt til næsten ingenting blev det mig magtpåliggende, at finde ud af hvad status egentlig var. Boede der nu folk i de evakuerede byer? Var der overhoved stråling i området, for den Japanske regering meldte jo “alt under kontrol”. Jeg måtte afsted og se med mine egne øjne hvad der gemte sig derude.

Det blev en tur i mennesketomme byer, en tur hvor jeg mødte store fiskerbåde der lå i marsklandet presset ind af tsunamiens store bølger, bygninger der var rystet skæve af jordskævl, oprensningsarbejdet som var i gang ………. det blev også en tur, hvor jeg oplevede Tokyos storhed, Kyotos sjæl og meget meget mere.

Turen gennemførtes til dels for, at forsætte mine udfordringer (fra Chernobyl- og Rumænienturen) af mig selv på områder jeg aldrig havde prøvet før samt udfordre mig selv på nogle af mine egne grænser ift andre mennesker, uvante situationer, dét at tage problemerne når de opstår og ikke forlods, at være alene i fremmede omgivelser, kommunikere på et uvant sprog, socialisere med fremmede – ting som for andre måske er det nemmeste i verden, men som for mig har været svært.

Indhold:

Hovedtemaerne i foredraget er:

  • Min personlige rejse, med de udfordringer og oplevelser dette indebærer.
  • Japan, Tokyo & Kyoto
  • Japan som rejsemål
  • Fukushimaregionen i dag

Der kan efter aftale lægges fokus og tid dér hvor det måtte passe forsamlingen bedst. Ofte giver dette dog naturligt sig selv, da spørgsmål undervejs er mere end velkomne.

Form:

Dette er et foredrag, hvor jeg går “all in” med min person, min baggrund, mine holdning, mine udfordringer, mine stærke OG svage sider – og dét, at gennemføre foredraget er en udfordring i sig selv.

Foredraget tager udgangspunkt i udvalgte billeder ud af ca 5700 mulige samt blogindlæg under turen.

Den samlede blog fra turen kan læses her: Tourblog

Målgruppe:

Målgruppen for dette foredrag er for såvidt alle og kan give mening for såvel den fotointeresserede som den rejseinteresserede og kan også fungere som et positivt “spark” for den, der blot mangler lidt wauw-effekt i sit liv eller måske oplever manglende tiltro til, at man kan mere end man er bevidst om.

Tro mig, jeg er beviset!!

Mark Schiller

FotoExplorer og Foredragsholder

mark (a) daneontour.dk

60 10 12 22

Priseksempel: 2.500,- (op til 25 pers.) + evt. transport.

Varighed: Typisk ca. 2 timer – kan tilpasses efter behov.

Udstyrsbehov: Projektor med HDMI-indgang, strøm til bærbar pc, headsæt med mikrofon ved større forsamlinger …….. og et stort glas vand 🙂