En “strålende” tur til Chernobyl

Posted on

“Det var nat i Chernobyl, da eksplosionen skete – i den nærliggende by Pripyat kiggede beboerne ud mod atomkraftværket som brændte. Flammerne stod højt i den mørke nat og man kunne høre brandbilerne i det fjerne. Folk samledes på den nærliggende jernbanebro, hvor der var udsyn helt ud til branden – de vidste ikke på dette tidspunkt, at de med deres tilstedeværelse skulle få en høj dosis radioaktiv stråling.

Næste morgen blev indbyggerne i Chernobyl mødt af beskyttelsesdragtklædt millitær, som direkte adspurgt fortalte, at alt var i sin skønneste orden. Først 36 timer efter ulykken, som senere skulle vise sig at være den største atomkatastrofe i historien, blev beboerne evakueret i ca 1000 bybusser, som holdt udenfor bygrænsen.”

Ovenstående er et lille udsnit af indholdet i fotoforedraget “En strålende tur til Chernobyl” – titlen er ingenlunde valgt for at støde nogen, men netop for at understøtte den ordmæssige dobbelttydighed. Faktum er nemlig, at Chernobyl ikke er et “overstået kapitel”, men i høj grad forsat aktiv (dog ikke som el-producerende) med ca. 3300 ansatte.

Fotoforedraget indeholder udover fortællingen om den skæbnesvangre nat også information som Ukraine/Kiev som rejsedestination, et besøg på det tidligere sovjetiske missilforsvar 36 meter under jorden i Pervomaysk, billeder fra Chernobyl og Pripyat som der ser ud “i dag” og om de personlige udfordringer man møder, når man første gang rejser alene og er en bekymretype, som helst vil have styr på det dele 🙂

Alt i alt, en personlig rejsefortælling masser af fantastiske billeder.

Læs mere om fotoforedraget her: https://daneontour.dk/foredrag/en-straalende-tur-til-chernobyl/

Læs mere om foredragsholderen her: https://daneontour.dk/om/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En strålende tur til Chernobyl

En strålende tur til Chernobyl

Det er lørdag den 26. april 1986, beboerne i Pripyat står og kigger ud i det fjerne efter de har hørt en stor ekplosion, de kan i det fjerne se flammerne i nattemørket. Næste morgen mødes de i gaderne af militærfolk med beskyttelsesdragter og åndedrætsværn, men får beskeden “Alt er under kontrol, ingen grund til bekymring”.

Verdens første atomkatastrofe har taget sin begyndelse og ingen er endnu klar over det.

36 timer efter eksplosionen evakueres hele byen i 1200 busser – området henstår i dag (stort set) ubeboet og kan forventes at forblive således de næste ca 1200 år.

Baggrund:

I 2011 tog jeg alene til Ukraine og besøgte Pervomaysk, Chernobyl, Pripyat samt Kiev og så det tidligere sovjetiske missilforsvar, den berygtede reaktor 4, byen med 50.000 indbyggere som blev rømmet efter ulykken den 26. april 1986 og Kiev med de tilbud denne har.

Turen gennemførtes til dels for, at udfordre mig selv på noget jeg aldrig havde prøvet før samt udfordre mig selv på nogle af mine egne grænser ift andre mennesker, uvante situationer, dét at tage problemerne når de opstår og ikke forlods, højder, at være alene i fremmede omgivelser, kommunikere på et uvant sprog, socialisere med fremmede – ting som for andre måske er det nemmeste i verden, men som for mig har været svært.

Turen blev også gennemført for, at prøve noget helt andet end det rolige, rutineprægede og sikre liv som de fleste af os fører og gå helt over i den anden grøft, i hvert fald i min målestok 🙂

Indhold:

De 5 hovedtemaer i foredraget er:

  • Min personlige rejse, med de udfordringer og oplevelser dette indebærer.
  • Ukraine og Kiev
  • Pervomaysk, det tidligere sovjetiske misilforsvar
  • Chernobyl, Ulykken og dens omfang.
  • Pripyat, En efterladt spøgelsesby.
Der kan efter aftale lægges fokus og tid dér hvor det måtte passe forsamlingen bedst. Ofte giver dette dog naturligt sig selv, da spørgsmål er mere end velkomne.

Form:

Dette er et foredrag, hvor jeg går “all in” med min person, min baggrund, mine holdning, mine udfordringer, mine stærke OG svage sider – og dét, at gennemføre foredraget er en udfordring i sig selv.

Foredraget tager udgangspunkt i udvalgte billeder ud af ca 1600 mulige samt blogindlæg skrevet live fra Ukraine under turen.

Den samlede blog fra turen kan læses her: Tourblog

Målgruppe:

Målgruppen for dette foredrag er for såvidt alle og kan give mening for såvel den fotointeresserede som den rejseinteresserede og kan også fungere som et positivt “spark” for den, der blot mangler lidt wauw-effekt i sit liv eller måske oplever manglende tiltro til, at man kan mere end man er bevidst om.

Tro mig, jeg er beviset!!

Mark Schiller

FotoExplorer og Foredragsholder

mark (a) daneontour.dk

60 10 12 22

Priseksempel: 2.500,- (op til 25 pers.) + evt. transport.

Varighed: Typisk ca. 2 timer – kan tilpasses efter behov. 

Udstyrsbehov: Projektor med HDMI-indgang, strøm til bærbar pc, headsæt med mikrofon ved større forsamlinger …….. og et stort glas vand 🙂

Dét andre siger om foredraget

“Et interessant foredrag der bliver ved med, at sende billeder og tanker til en”

“Flot og meget stærkt på selverkendelse iklædt passende mængder ironi”

“En meget personlig og ærlig rejsebeskrivelse med fantastiske billeder”

“Sikket fremragende foredrag med gode, velkomponerede billeder af skønhed, forfald og drama, der harmonerede fint som visuel underbygning af dine talte ord. Du har vældig fint styr på at veksle mellem din personlige beretning og facts – og som en god folkeoplyser giver du ikke alle svarene, men lader deltagerne undres, tænke selv og drage konklusioner på basis af egne erfaringer og din oplysende fortælling.

Jeg er meget indstillet på at engagere dig til flere foredrag, og flere af deltagerne har allerede nærmest rejst et “folkekrav” om at “ham skal vi ha igen”!”

Thomas Silkjær Nielsen
Skoleleder – AOF Hvidovre