Dag 2 – Jordskælvsramte landsbyer

Posted on

En lang dag, som både bød på scary oplevelser, masser af grin og succes, mange timer i bil og nogle tanker tilbage til den gang jeg var barn – jeg kan godt se, at det måske lyder lidt tamt, men nej, det er det på ingen måde ……….

Jeg må konstatere, at man på Sicilien ikke (mange af de steder jeg er kommet), er morderlig glad for at tale engelsk – de siger noget på Siciliansk/Italiensk og når man så svarer “Sorry?”, så siger de bare det samme en gang til, stadig på Siciliansk/Italiensk og i samme tempo. Det får mig til at tænke på min Farmor!

I 70’erne kom jeg meget hos både min mormor og farmor. På den tid var der en del gæstearbejdere typisk fra Jugoslavien. Mange af disse talte ikke dansk, fordi de grundlæggende ikke havde noget behov for at lære sproget, de arbejdede sammen med andre fra Jugoslavien, boede sammen med andre fra Jugoslaven OG lavede fritidsting med andre fra Jugoslavien – det fungerede fornuftigt for alle.

En dag kommer min Farmor hjem og glædestrålende siger hun højt: “Det passer slet ikke, de der gæstedarbejdere kan altså godt forstå Dansk, bare man taler laaaaaaaangsoooooooomt og tyyyyyyyyyydeeeeeliiiiiiiiiiiigt” – se den service får jeg ikke den dag i dag på Sicilien, der må jeg bare lære sproget, hvis jeg vil vide hvad jeg skal betale for min Americano 🙂

Og nu tilbage til det det hele handler om 🙂

Fantastisk morgen på båden, frisk luft, høj sol og ro på til lige at lægge de sidste planer. Nogle af jer blev udsat for den lille teaser med den hvide firkantet på kortet – der skulle dagen starte, Cretto di Burri.

Direkte scoret fra Wikipedia handler det om følgende:

Cretto di Burri eller Cretto di Gibellina, også kendt som “The Great Cretto”, er et landskabskunstværk udført af Alberto Burri i 1984 og blev uafsluttet i 1989, baseret på den gamle by Gibellina. Den oprindelige by Gibellina blev fuldstændigt ødelagt i jordskælvet fra Belice i 1968.

Vi taler om en område på 350 x 280 meter, hvor gader og stræder er blevet genopført på deres oprindelige placeringer, men blot i 1,5m høj beton – det lyder når man læser om lige så spændende som at høre maling tørre, men når man står midt i det og oplever dets reelle storhed, så er det ikke mindre end fantastisk.

For at komme til Cretto di Burri, en lille tur på små 80km, skulle vi igenne flere forhindringer, veje som var omdannet til mudder grundet oversvømmelser for en måneds tid siden. Veje der var kollapset, som vi alligevel forcerede og endelig en blokeret vej, som vi på snedig vis kom uden om – dette gjort ikke oplevelsen ved Cretto di Burri mindre, tværtimod 🙂

Herunder kan du se en af vores mere muntre oplevelser 🙂

Efter at have brugt et par timer ved Cretto di Burri gik turen videre til Poggioreale, små 10km væk.

Igen gaflet fra Wikipedia:

Poggioreale er en spøgelsesby og kommun i provinsen Trapani, det vestlige Sicilien, det sydlige Italien, der ligger i Belice-dalen. Økonomien var for det meste baseret på landbrug og frugtdyrkning. Jordskælv: Jordskælvet i Belice Valley ødelagde hele byen Poggioreale og dræbte 200 mennesker i 1968.

Også det var et spændende besøg, at gå igennem gaderne i denne spøgelsesby og se, hvad der en gang havde været.

Jeg kunne godt komme med nogle lange maleriske beskrivelser, men helt ærligt, klokken er pænt sent, uret ringer kl 04:30 og bilen kører ud mod nye eventyr en time senere, så derfor er det nok bedre for alle, at I bare får lov til at se hvad det handler om – hermed lidt billeder fra begge steder, morgenen på båden og dagens værelse.

PS

Dagens kørte distance: 320km.

Dag: 2
21/11-21

daneontour.dk, et alterego for en ganske almindelig dansker med et ganske almindeligt job, som en gang imellem foretager ganske ualmindelige ting 🙂

FotoExplorer og Foredragsholder – inspirerende fotoforedrag, der giver stof til eftertanke, se daneontour.dk for liste.

Se mere på følgende platforme:

Tour Italy 2021 strækker sig fra Scicilien i Syd til Milano i nord – inkl afstikkere fra hovedruten, omkring 2000km på 7 dage – du finder alle indlæg i TourBloggen her: https://daneontour.dk/2021-road-tour-italy/