“Det var nat i Chernobyl, da eksplosionen skete – i den nærliggende by Pripyat kiggede beboerne ud mod atomkraftværket som brændte. Flammerne stod højt i den mørke nat og man kunne høre brandbilerne i det fjerne. Folk samledes på den nærliggende jernbanebro, hvor der var udsyn helt ud til branden – de vidste ikke på dette tidspunkt, at de med deres tilstedeværelse skulle få en høj dosis radioaktiv stråling.
Næste morgen blev indbyggerne i Chernobyl mødt af beskyttelsesdragtklædt millitær, som direkte adspurgt fortalte, at alt var i sin skønneste orden. Først 36 timer efter ulykken, som senere skulle vise sig at være den største atomkatastrofe i historien, blev beboerne evakueret i ca 1000 bybusser, som holdt udenfor bygrænsen.”
Ovenstående er et lille udsnit af indholdet i fotoforedraget “En strålende tur til Chernobyl” – titlen er ingenlunde valgt for at støde nogen, men netop for at understøtte den ordmæssige dobbelttydighed. Faktum er nemlig, at Chernobyl ikke er et “overstået kapitel”, men i høj grad forsat aktiv (dog ikke som el-producerende) med ca. 3300 ansatte.
Fotoforedraget indeholder udover fortællingen om den skæbnesvangre nat også information som Ukraine/Kiev som rejsedestination, et besøg på det tidligere sovjetiske missilforsvar 36 meter under jorden i Pervomaysk, billeder fra Chernobyl og Pripyat som der ser ud “i dag” og om de personlige udfordringer man møder, når man første gang rejser alene og er en bekymretype, som helst vil have styr på det dele 🙂
Alt i alt, en personlig rejsefortælling masser af fantastiske billeder.
Læs mere om fotoforedraget her: https://daneontour.dk/foredrag/en-straalende-tur-til-chernobyl/
Læs mere om foredragsholderen her: https://daneontour.dk/om/